Stemsite gesloten

De stemsite werd op 16 november afgesloten.

dinsdag 9 december 2014

Uitreiking derde Bib web awards: het verslag

Vanavond is het verzamelen geblazen voor de digitale crème de la crème van de Vlaamse bibliotheken en archieven voor de derde editie van de Bib web awards. Stilaan mogen we deze tweejaarlijkse hoogmis van verdienstelijke webtoepassingen en –projecten een traditie noemen.

De rode loper is uitgerold, de glazen staan klaar om de gasten te ontvangen voor het feest. En een feest is het voor alle genomineerden, want jury’s en publiek moesten kiezen tussen 50 ijzersterke kandidaten, die allemaal een pluim verdienen voor hun klantgerichte webprojecten die bibliotheken en archieven op de digitale kaart zetten.

Schoon volk


Vooraleer we het glas kunnen heffen op de winnaars, houden we de spanning er nog even in. Ondertussen wordt er al druk gebabbeld, getweet en gefacebookt. De zaal zit tot de nok vol met de gelukkige genomineerden. Ze zijn er helemaal klaar voor. Zelfs het kabinet van Cultuur is van de partij.

Helemaal vooraan zetelt onze kritische én enthousiaste vakjury van sociale media- en bibliotheekexperten: Lieselotte De Snijder van het Davidsfonds en auteur van “Wauw, hier leest men boeken”, pedagoog en jongerenkenner Pedro De Bruyckere, Wouter De Meester van Mediaraven, Ellen Vanderhoven van iMinds, softwareontwikkelaar en specialist nieuwe media Stefaan Lesage en Laure Van Hoecke van Linc vzw en Mediawijs.be. Rosemie Callewaert van iStoire komt de vakjury vanavond nog vervolledigen zodra ze zich kan vrijmaken.

De aanloop


Wie sleept dit jaar de speciale prijzen en de Gouden, Zilveren en Bronzen Awards in de wacht? Bij wie zal er een originele cartoon van Kamagurka aan de muur prijken? Onze presentatoren Deborah en Sophie maken het nu gauw wereldkundig.

Eerst verwelkomt drijvende kracht Eva Simon de gasten in de zaal. De voorbije twee jaar ontstonden zoveel verdienstelijke webinitiatieven in de sector, dat ze speciaal uit Marseille zou zijn teruggekomen om de Bib web awards te organiseren. Een dankwoordje gaat naar de sponsors VVBAD, KBC en Balans op maat, de directie en collega’s van de VSPW, de vakjury en de cursisten die meewerkten aan deze editie.

Het enthousiasme waarmee sommige genomineerden campagne voerden om publieksstemmen te ronselen, was hartverwarmend. Zo riepen Phil Kevin en B.A. van the A Team het publiek op te stemmen voor Tijd voor 80 van Studio Alijn. De zadenbib zette cartoons in van onze speciale gast Kamagurka. Facebookmascotte Benny Box voerde campagne voor het VUB Universiteitsarchief, dat ook enkele kampioenenfoto’s uit haar collectie opdiepte. Het voor bibliotheekgebruikers van Bibliotheek Kortrijk welbekende mascottehondje César tenslotte ronselde stemmen voor zijn bibliotheek. Of het geholpen heeft, komen we nu gauw te weten.

De speciale prijzen


De winnaars van de speciale prijzen verzamelden de meeste publieksstemmen, de meeste punten van de bibliotheekschool of van de vakjury. Zij gaan naar huis met een originele cartoon van Kamagurka, die hij speciaal tekende voor de Bib web awards.

Special guest Kamagurka zelf reikt de Publieksprijs uit en hij doet dit op zijn eigen onnavolgbare manier. Na een onwaarschijnlijk fileverhaal, waarbij hij vertelt hoe zelfs de GPS de weg kwijt was, hoe gedachten aan het klimaat en aan zijn schatje hem bezighielden en hoe hij een Landrover buitmaakte na een verkeersongeval tot blijkt dat hij achter een geparkeerde vrachtwagen stond - “Je begrijpt dat ik te laat ben om mijn boek terug te brengen, maar ik heb een excuus” – drijft hij de spanning nog wat op. Wie wint de Publieksprijs? Weet hij het of weet hij het niet? Uiteindelijk brengt het spiekbriefje van Eva soelaas.

Voor deze editie werden maar liefst 7.132 publieksstemmen uitgebracht. Onbetwistbare stemmenkampioen, met maar liefst 936 publieksstemmen, is het gloednieuwe Kenniscentrum ARhus Roeselare. Een glunderende Sigyn Van der Putten en Yves Rosseel nemen de Publieksprijs in ontvangst: “Tijdens de openingsweek mochten we 15.000 bezoekers ontvangen. Deze prijs betekent dat het publiek enthousiast is gebleven.”

De Prijs van de Bibliotheekschool gaat naar de Vlaamse Erfgoedbibliotheek voor Boekensteun, een crowdfundingproject uniek voor Vlaanderen. Directeur van het VSPW Ann Machtelinkcx mag de tekening aan de winnaar overhandigen. Een verraste Eva Wuyts lanceert op het podium nog een warme oproep aan iedereen om deel te nemen aan Boekensteun.

De experten van onze vakjury wisten Tijd voor 80 van Studio Alijn het meest te waarderen. Vakjurylid Laure Van Hoecke legt uit waarom: “Dit participatieve project benutte enorm de mogelijkheden van verschillende sociale media om informatie uit het publiek en de samenleving samen te brengen. Zo bracht iedereen samen de jaren ’80 in beeld.” Ze overhandigt de Prijs van de Vakjury aan een trotse Laurent De Maertelaer van Studio Alijn: “We zijn zeer blij dat Tijd voor 80 zo aangeslagen is. Het project is al een tijdje afgerond, maar je kan de resultaten nog altijd bewonderen in de Jaren 80 kamer in het Huis van Alijn.”

Van 5 naar 4 naar de Bronzen Awards


Na de speciale prijzen volgen de eervolle vermeldingen voor wie net buiten de top 5 viel. Ook van de genomineerden die landden op de 5de en 4de plaats, worden de sterke kanten nog eens in de verf gezet.

En dan is het hoog tijd voor de Bronzen Awards.

Bibliotheek Bytes & Books van Hogent, genomineerd met verschillende projecten in drie categorieën, mag twee Bronzen Awards in ontvangst nemen, één in de categorie @ your service voor haar strakke, studentgerichte en gebruiksvriendelijke website en Facebookpagina met de laatste nieuwtjes, en één in de categorie Groot gezien voor haar online tutorial informatievaardigheden. Francis Vlieghe benadrukt dat zij deze tutorial niet alleen gemaakt hebben, maar in samenwerking met andere hogescholen en UGent: “Ook zij verdienen hiervoor een pluim op hun hoed.” “Deze cursus is niet alleen voor studenten bedoeld, maar staat open voor iedereen,” voegt Sofie Vandroemme eraan toe.

Bibliotheek Gent, ook meermaals genomineerd, krijgt voor haar Curieuzeneuzen Vraagstaarten Kabinet een Bronzen Award in de categorie Mediawijs. In dit Kabinet leren kinderen grave weetjes onder begeleiding van een expert, terwijl ze ondertussen informatievaardigheden onder de knie krijgen. “De verrassing van de kinderen, dat is het leukste,” vertelt Patricia Huyghe over deze workshops.

Het Universiteitsarchief van de VUB mag naar huis met de Bronzen Award in de categorie E-talage voor de uitgebreide  en leuke promotie van haar collectie via Facebook. Zal Benny Box er binnenkort mee op de Facebookpagina pronken? De award zal alleszins niet in een doos verdwijnen, maar een mooi plaatsje krijgen in de leeszaal, aldus een fiere Ward Vansteenkiste.

Voor Mediawijzer gaat het brons naar de Taallabs in de Taalpunten Nederlands van Bibliotheek Antwerpen. Hier kunnen anderstaligen Nederlands oefenen op de taalcomputers in een heel fijne, open sfeer, onder begeleiding van vrijwilligers en taalleerkrachten van het Huis van het Nederlands. Liesbet Laureyssens van Bibliotheek Antwerpen zet op het podium graag de vele vrijwilligers in de bloemetjes die elke week de gebruikers begeleiden.

De blog over De Groote Oorlog in Antwerpen van het FelixArchief wint brons in de categorie Iedereen doet mee. Deze blog verhaalt de oorlog door de ogen van zes getuigen en vormt een mooi voorbeeld van hoe mensen samen geschiedenis schrijven. Muriel Geel vertelt hoe het idee vormkreeg: “De verhalen komen uit het archief. We stelden ons vervolgens de vraag: hoe zouden mensen van nu een dagboek schrijven? Het antwoord was: een blog.”

Na de Bronzen Awards volgt de spannende de strijd om de eerste plaats.

De Zilveren Awards


De winnaars van de Zilveren Awards worden op het podium geroepen voor een reactie, en natuurlijk om hun prijs in ontvangst te nemen.

Bibliotheek Kortrijk kan haar webinspanningen maar liefst twee keer verzilveren, één keer in de categorie @ your service met haar 857 volgers op Twitter, haar actieve Instagram, Facebookpagina en blog en één keer met het project Digidokter in de categorie Mediawijzer. “We hebben al 2 awards op de kast staan, onze kast wordt stilaan te klein,” aldus Carol Vanhoutte. Nu ze merken dat meer en meer bibliotheken het idee van de Digidokter overnemen, droomt Bibliotheek Kortrijk ervan een gelijkaardig format op te starten voor kinderen. En César? “Die zal beloond worden met lekker hondenvoer.”

Bibliotheek Maaseik, jammer genoeg verontschuldigd vanavond, wordt met zilver beloond in de categorie E-talage voor haar mooie promotie van de nieuwe aanwinsten op de website, met Bili Junior als pagina voor de jeugdcollectie.

De bijzondere kinderen van Bibliotheek Nazareth, een mysterieus bibliotheekspel dat kinderen mediawijzer maakt rond het gelijknamige boek van Ransom Riggs, sleept zilver in de wacht in de categorie Mediawijs. Dennis Baert van Bibliotheek Nazareth voelt zich nu heel bijzonder en deze Zilveren Award krijgt een bijzonder plaatsje op de kast naast de Gouden Award die ze vorig jaar wonnen met de jongerenblog.

Favoriet van de vakjury Tijd voor 80 behaalt zilver in de categorie Iedereen doet mee.

Het zilver voor De Bib op school van Bibnet verrast Koen Vandendriessche een beetje, omdat ze al bezig zijn met nieuwe projecten. Net gefuseerd, zal Locus ook mogen meefeesten, maar dat zal geen probleem zijn want Bibnet en Locus werkten al samen aan dit project, dat de structurele samenwerking tussen scholen en bibliotheken wil versterken.

De Gouden Awards


Last but not least bestijgen de winnaars van de Gouden Awards het podium om onder een welverdiend applaus hun award in ontvangst nemen.

Publiekslieveling Kenniscentrum ARhus gaat ook lopen met de Gouden Award voor @ your service. Dit voor hun actieve Facebookpagina en aantrekkelijke website, waar ze hun dienstverlening mooi in de kijker zetten.

Goud is in de categorie E-talage voor Stadsarchief Ieper, dat haar collectie tot leven weet te brengen op haar Facebookpagina en in 3D op de website van Westhoek verbeeldt. Een reactie van een blije Jochen Vermote: “We proberen als archief zo positief mogelijk naar buiten te komen via verschillende projecten, zowel fysiek als digitaal. Het is leuk daar erkenning voor te krijgen.”

Naast het Stadsarchief, wint ook de Bibliotheek van Ieper een Gouden Award, maar dan in de categorie Mediawijs, voor haar workshops van CoderDojo, waarbij kinderen leren programmeren. Dit hoeven zeker geen whiz kids te zijn volgens Eddy Barbry: “CoderDojo krijgt alle kinderen aan het programmeren op een speelse en leuke manier. Deze award is vooral een pluim op hun hoed!”

Baken Stadslabo van Bibliotheek Oostende wint goud in de categorie Mediawijzer. Inwoners van Oostende brengen in dit project hun stad van de toekomst in beeld in artistieke workshops. De bibliotheek sloeg hiervoor de handen in elkaar met de sociaal-artistieke vzw Klein Verhaal. De resultaten worden verwerkt en online gepresenteerd tijdens een digitale vorming. Daarnaast is er nog een instuif voor ICT-vragen. Een reactie van Martine Vandermaes: “We gaan deze award zeker delen met cursisten en bezoekers, want het project staat midden in de bib. We laten bezoekers meekijken, zowel digitaal als fysiek.”

Naast het eerdere brons haalt Bibliotheek Gent ook goud binnen voor Bomb the bib, in de categorie Iedereen doet mee. In dit explosieve participatieproject konden jongeren de toekomstige jongerenbib op de Krook mee vormgeven. Ze experimenteerden hierbij met verschillende media zoals film en radio. De bib trok hiervoor niet alleen de straat op, maar voerde ook een leuke campagne op maat van jongeren via verschillende sociale media. Anneleen Schelstraete licht toe: “We hebben dit niet alleen gedaan, we werkten samen met iMinds en REC radiocentrum.” Hoe hebben ze voldoende jongeren kunnen betrekken? “Jongeren zijn inderdaad een moeilijk publiek om vast te pakken en hun mening te krijgen, maar we probeerden zelfs hangjongeren op het Zuid binnen te halen om de enquête in te vullen. We zetten een mooi resultaat neer, waar andere bibliotheken ook iets aan kunnen hebben.”

Het laatste goud is voor Zadenbibnetwerk in de categorie Groot gezien. Vorige editie nog genomineerd in Small is beautiful, is de Zadenbib dit jaar de winnaar in Groot gezien met haar 7200 volgers op Pinterest en haar forum op Kenniskantoor. In dit gezamenlijke project van openbare bibliotheken en Mijntuin.org, wisselen bibliotheekgebruikers zaden en tips over tuinieren uit. Een blije Tim Lerno van de Zadenbib aan het woord: “Doordat er nu al 20 bibliotheken deelnemen, zijn we kunnen doorgroeien naar de categorie Groot gezien. Ons doel blijft om heel Vlaanderen en Nederland te overwoekeren. Helaas hebben niet alle 7200 volgers op Pinterest op ons gestemd, dan hadden we de publieksprijs gewonnen, maar goud is ook heel mooi.”

Tot slot


Tot slot bedanken collega’s en cursisten bezielster van de Bib web awards Eva Simon met bloemen en een superkleine maar superfijne award (een boekenbon) voor het enthousiasme waarmee ze deze derde editie van de awards getrokken heeft. Het warme applaus heeft ze meer dan verdiend.

We hopen dat er nog vele edities mogen volgen. Op de receptie hoorden we alvast dat heel wat genomineerden broeden op boeiende, prille, vernieuwende projecten die zeker in aanmerking zouden komen voor een volgende uitgave!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten