Stemsite gesloten

De stemsite werd op 16 november afgesloten.

dinsdag 28 oktober 2014

Nominees @ your service

@ your service: De nominees

De genomineerden in de rubriek @ your service blinken uit in promotie voor hun activiteiten en / of dienstverlening. Ze maken hierbij velerlei gebruik van sociale media: Facebook, Instagram, blogs, YouTube, ...

De nominees in de categorie @ your service zijn:

De bibliotheek van Knokke gebruikt veel verschillende sociale media. De Instagram-account springt in het oog: met 227 berichten in 54 weken tijd posten ze gemiddeld 4 foto’s per week. We krijgen hierbij de verschillende activiteiten, de actualiteit, de dienstverlening en de eigen werking te zien. Voorbeelden zijn: foto's van de bibverwendag, blokkende studenten in de bib, studiedagen.
Ook de Facebook-account wordt gebruikt voor promotie: er wordt informatie gedeeld rond de activiteiten, zoals de voorleesweek en de actualiteit, zoals het Filmfestival van Oostende.
De website is overzichtelijk. De links naar de verschillende categorieën, zoals 'activiteiten' en 'diensten' zijn duidelijk weergegeven. De verschillende evenementen worden bekendgemaakt in de ‘kalender'. Er is eveneens een ‘e-loket en een rubriek 'meest gevraagd'. Kortom, dienstverlening is voor deze bib belangrijk: de website geeft veel info of geeft aan waar je info kunt vinden en dit gebeurt op een overzichtelijke manier zonder dat de website te druk wordt.

De website is overzichtelijk opgemaakt. Op de homepage krijg je een duidelijk overzicht van het aanbod van het kenniscentrum: een e-boek lenen, het leescafé bezoeken, de mogelijkheid om een iPad of tablet te gebruiken, ... Je kan er als student, ondernemer of creatieveling zelfs een atelier huren. ARhus pakt ook uit met een kalender, waar alle evenementen te vinden zijn. Bij foto’s vind je foto's van de voorbije activiteiten, zoals bijvoorbeeld het openingsweekend. 
In de catalogus kan je snel doorklikken naar de digitale collectie en je vindt er nuttige info over verlengen, reserveren, ... Bovendien staan onderaan de aanwinsten opgesomd.
Op Facebook is ARhus heel actief. Meermaals per week verschijnen er berichten over de activiteiten. Op YouTube kan je een filmpje bekijken over ‘The making of ARhus’ waar de evolutie van de bibliotheek tot kenniscentrum wordt beschreven.

Op Facebook verschijnt er meerdere keren per week een update over de geplande activiteiten: auteurslezingen, digitale cafés, tentoonstellingen, ...  Je vindt hier ook een link naar Twitter, Pinterest en issuu.
De website is gebruiksvriendelijk. Je kan hier o.a. de geplande activiteiten bekijken, maar ook de diensten van de OB Puurs worden duidelijk voorgesteld: op digitaal vlak, naar scholen toe, voor de gebruikers. Bovendien vind je bij ‘Nieuws’ verschillende posts over activiteiten en gebeurtenissen.
Op issuu stelt de bibliotheek verschillende brochures ter beschikking. Dit gaat zowel over het bibliotheekreglement als over activiteiten, bijvoorbeeld 'Zondagse kost'.
Op Twitter heeft OB Puurs ongeveer 549 volgers. Zelf volgen ze 601 twitteraars. Ook hier wordt meerdere keren per week een tweet geplaatst zodat iedereen op de hoogte blijft.

Bijna dagelijks wordt er een update of een nieuwtje geplaatst op de Facebookpagina van de OB Kortrijk. Er wordt ook veel aandacht besteed aan het bekendmaken van activiteiten, zoals 'Boterhammen in de bib', 'Fietszoektocht', themaweken rond pesten, dementie, ...
De site van de bib maakt onderdeel uit van de website van Kortrijk. Deze komt zakelijker over, maar bevat eveneens een duidelijk overzicht van de activiteiten en de aandachtspunten van de bib.
Op de blog verschijnen dagelijks berichten over de activiteiten en de actualiteit. Je kan hier doorklikken naar Twitter. Met ongeveer 835 volgers is de Twitter-account van OB Kortrijk druk bezocht.
Ook op Flickr is de OB actief: alle grote en kleine mijlpalen worden geïllustreerd met de nodige afbeeldingen. In totaal zijn dit maar liefst meer dan 11.000 foto’s!

Bibliotheek Tweebronnen is zeer actief op Facebook. Gewoon al door de vele foto’s voel je dat dit een sfeervolle bibliotheek is. De activiteiten worden er duidelijk gepromoot.
De website van de bibliotheek maakt deel uit van de website van Stad Leuven. Je vindt er alle nodige informatie omtrent het reglement van de bibliotheek. Via 'activiteiten' kom je terecht op de blog van de bibliotheek. Ook hier vind je alle nodige informatie: reglement van de bib, kalender met alle activiteiten, link met de catalogus, ...
Tweebronnen Leuven beschikt ook over een Twitter-account met 419 volgers.

Het leercentrum, met ruimtes om te studeren of groepswerken te maken, is modern ingericht. Studenten kunnen er met hun eigen laptop of tablet gebruik maken van de nieuwste technologische snufjes, zoals een videomontageruimte, een touchtable, touchscreens, ... Bij problemen staan coördinatoren of adviseurs klaar om de studenten te helpen of een antwoord te geven op hun vragen.
Er worden ook informatiesessies georganiseerd, bijvoorbeeld 'Hoe maak ik een goede bibliografie?'.
In de AGORA-kalender vind je de nodige informatie over geplande activiteiten.
Ook aan toekomstige studenten wordt er gedacht: de nodige brochures staan voor hen ter beschikking op de website. Vragen? Dan krijg je op de webpagina 'Veelgestelde vragen' alle mogelijke antwoorden.

De website van de bib is logisch opgebouwd. De laatste nieuwsberichten springen onmiddellijk in het oog: hier wordt up to date info gegeven over eventuele problemen in de bib, opleidingen die georganiseerd worden of worden de verschillende soorten bronnen in de kijker gezet. In het tabblad ‘zoeken’ worden alle bronnen, die je als student kan gebruiken getoond. Bij ‘Hoe kan ik ...’ vind je alle informatie over de bibliotheek: er wordt getoond hoe je kunt printen, kopiëren en scannen in de bib tot hoe je boeken kan verlengen en reserveren.
De online cursus informatievaardigheden werd ontwikkeld door verschillende hogescholen en een universiteit samen: Arteveldehogeschool Gent, Erasmushogeschool Brussel, Hogeschool Gent, Hogeschool West-Vlaanderen en Universiteit Gent. Deze cursus omvat alle aspecten die een student nodig heeft bij het zoeken naar bronnen. De verschillende modules worden overzichtelijk en duidelijk aangeboden d.m.v. afbeeldingen, vragen, oefeningen en filmpjes, afgestemd op de leefwereld en noden van de student. Theorie wordt op deze manier in praktijk omgezet.


Het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg Gent (KCGG) gaat op de Facebooken Twitterpagina niet voor kwantiteit, maar voor kwaliteit: je vindt er alleen informatie, afgestemd op de te bereiken doelgroep. Vaak zijn het zeer nuttige links naar o.a. andere hogescholen, filmpjes, ...
Daarnaast biedt de KCGG op de website ook een e-learning portaal aan. Dit is overzichtelijk opgebouwd. De site biedt ook tutorials aan, waaronder de belangrijkste wetenschappelijke databanken, zoals Web of Science. Deze zijn opgesteld in het Nederlands, wat de toegankelijkheid verhoogt. Samen met HoGent biedt de KCGG ook een cursus informatievaardigheden aan, die zeer compleet en interactief is. Tot slot bieden ze ook een lijst aan met databanken, die apps ter beschikking hebben. Deze lijst vermeldt ook welke software vereist is.

Het Letterenhuis is actief aanwezig op het net. De Facebookpagina wordt meermaals per week bijgewerkt. Hier krijg je een overzicht van activiteiten, evenementen en tentoonstellingen. Niet alleen de aankondigingen, maar ook een verslag en foto’s worden achteraf geplaatst. Zo zijn er ondertussen honderden foto’s te bekijken op Facebook.
De website van het Letterenhuis is volledig en gedetailleerd. Je krijgt er een overvloed aan informatie: geplande activiteiten, nieuwsberichten, historiek van het Letterenhuis, info over de organisatie en de werknemers, links voor scholen en studenten. Je kan ook via deze weg de collectie bekijken en opzoekingen verrichten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten