Stemsite gesloten

De stemsite werd op 16 november afgesloten.

maandag 3 november 2014

Mediawijzer: de nominees

De genomineerde bibliotheken in de rubriek Mediawijzer vallen op door hun activiteiten, projecten en/of webtoepassingen rond mediawijsheid of informatiegeletterdheid voor studenten, volwassenen en/of senioren.

Digidokter – Bibliotheek Kortrijk

In de bibliotheek van Kortrijk kan je elke maand op consultatie gaan bij de Digidokter, een project in samenwerking met Vormingplus. Deze dokter lost al je kwaaltjes op in verband met multimedia en ICT. Elke maand wordt er een ander thema behandeld, zoals hoe zoeken op het web, hoe je computer beveiligen, hoe een telecomoperator kiezen en hoe veilig online aankopen doen. Na een uiteenzetting over het thema helpt de Digidokter je verder met individuele vragen en problemen. Via de Facebookpagina van de Digidokter blijf je op de hoogte van de activiteiten en krijg je heel wat interessante tips en weetjes.

Baken Stadslabo – Bibliotheek Kris Lambert Oostende

Bibliotheek Kris Lambert Oostende sloeg de handen in elkaar met de sociaal-artistieke vzw KleinVerhaal voor het project Baken Stadslabo, een participatief project rond digitale geletterdheid en e-inclusie. In dit project worden de Oostendenaars uitgedaagd om samen hun stad van de toekomst te ontwerpen aan de hand van fora, artistieke ateliers en een digitale vorming. In de artistieke ateliers maken de deelnemers o.a. foto's, geluidsopnames, animatiefilmpjes, maquettes en een digitale krant rond het stadsthema. Met dit materiaal gaan de deelnemers aan de digitale vorming aan de slag en zo verwerven ze een aantal ICT-basisvaardigheden. Iedere deelnemer kreeg hiervoor persoonlijke blogruimte op de website. Daarnaast is er een  wekelijkse instuif op donderdagvoormiddag, waarbij je  met al je  computervragen en -problemen terechtkan bij de medewerkers. Naast de website, kan je ook via de Facebookpagina op de hoogte blijven van het project.

Allemaal Digitaal – Bibliotheek Puurs

De bibliotheek van Puurs wil alle inwoners inwijden in het digitale tijdperk. Tijdens het digitaal café leer je in een huiselijke sfeer en met een drankje in de hand werken met o.a. smartphone, tablet, e-books en het internet. Elke donderdagnamiddag bieden computercoaches individuele hulp op maat aan iedereen met ICT-vragen. Op de webpagina wordt elke coach persoonlijk voorgesteld met zijn of haar specialisaties. De bibliotheek is één van de computerlocaties in Puurs, waar je gebruik kunt maken van pc’s, tablets en wifi. Op de webpagina vind je een overzicht van de andere computerlocaties in de gemeente.

OLC-Café – Bibliotheken Haacht en Boortmeerbeek

In samenwerking met CVO de Oranjerie en CBE Open School openden de bibliotheken van Haacht en Boortmeerbeek het OLC-café. Gelegen op een tussenverdieping van de bibliotheek van Haacht kan je in het Open LeerCentrum terecht om zelfstandig te werken of  met begeleiding van een leerbegeleider digitaal te leren. De studieplek is vrij toegankelijk tijden de openingsuren van de bibliotheek en drie keer per week zijn er begeleidingsmomenten voorzien. Daarnaast wil het leercentrum een ontmoetingsplek zijn. De bib  organiseert er ook activiteiten, zoals een workshop over hoe tweedehands kopen en verkopen op het web. Het OLC-café heeft een eigen Facebookpagina. In samenwerking met Vormingplus startte de bib ook een computer leergroepje op. Met specifieke computerproblemen kan je eenmaal per maand terecht bij de PC-dokter

Taallabs in Taalpunten Nederlands - Bibliotheek Antwerpen

In de Taalpunten Nederlands in de Antwerpse bibliotheken vinden nieuwkomers, anderstaligen en laaggeletterden een specifieke collectie om Nederlands te leren. In vier van deze taalpunten (in de bibliotheekfilialen van Borgerhout, Hoboken, Linkeroever en Luchtbal) kunnen ze daarnaast Nederlands komen inoefenen in de taallabs. Drie uur per dag kunnen ze er gratis gebruik maken van de taalcomputers, met daarop een tiental computerprogramma’s en websites om Nederlands te oefenen. Taalpunt Nederlands bundelde links naar interessante websites in een handig webportaal, ingedeeld volgens verschillende niveaus (van alfabetiseren tot gevorderden). Deze webpagina wordt als startpagina gebruikt op de taalcomputers. In elk taallab zijn op vaste momenten ofwel vrijwilligers ofwel medewerkers van het Huis van het Nederlands aanwezig om de taalleerders te begeleiden.

Bib-in-touch - Bibliotheek Gent

De bibliotheek in Gent wil op innovatieve wijze haar kennis en expertise delen en haar gebruikers duiden op de verhalen achter de collectie. Dit doet ze met haar eigen “app” Bib-in-touch. De “app” is geen applicatie zoals u en ik ze kennen maar aanwezig in de bibliotheek zelf op  twee grote aanraakschermen. Hierop kan de gebruiker grasduinen in de literaire actualiteit, onderverdeeld in vijf rubrieken: In de kijker, Bekroond, Evenement, Expo en Onsterfelijk. Via de app “Lezen over de Groote Oorlog” zet de bibliotheek haar collectie rond Wereldoorlog I in de kijker. Een webbased versie volgt nog. In dit YouTube-filmpje zie je een demonstratie van Bib-in-touch.

Library Lab - Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte UGent

Met haar Library Lab heeft de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte van de universiteit Gent een aparte bibliotheekafdeling die zich toelegt op de digitale ondersteuning van onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden. Op deze manier profileert de bibliotheek zich als een onmisbare partner in het onderzoek en onderwijs van haar faculteit. Het Library Lab biedt een gevarieerd aanbod aan lunchmeetings, workshops, lezingen en tutorials. De thema’s zijn onder andere het gebruik van verschillende tools voor digital humanities en duurzaam data management in wetenschappelijk humanities onderzoek.

Boterhammen in de BYB - Bibliotheek Bytes & Books HoGent

Tijdens de maandelijkse workshops van Boterhammen in de BYB in Bibliotheek Bytes & Books van HoGent kunnen studenten tijdens de middagpauze mediawijzer worden in een ongedwongen sfeer. De besproken thema’s zijn gevarieerd en afgestemd op de noden van studenten: zoekstrategieën, leren werken met Prezi, Premiere Pro, filmpjes maken,… Op deze manier ondersteunt de BYB studenten in verschillende fasen van het informatieproces, van leren zoeken tot nieuwe informatie produceren en presenteren met behulp van verschillende toepassingen en media. Tijdens de lunchmeetings is er ruimte voor interactie.

Internet individueel leren - Bibliotheek Middelkerke

Met het project Internet individueel leren wil de OB van Middelkerke elke klant met een vraag of probleem rond digitale geletterdheid  de goede weg wijzen. Via het centraal aanmeldpunt wordt je doorverwezen naar een cursus voor zelfstudie, een online cursus, een groepscursus of een computerbuddy. Daarnaast leiden de Infopleinen en Infowijzers gebruikers naar kwalitatieve bronnen als antwoord op vragen uit hun dagelijks leven. Het gaat hierbij zowel om boeken als om organisaties en websites. De Infopleinen zijn portalen met informatie en inspiratie over film, muziek, lezen en voor ouders. De Infowijzers zijn lijsten met informatie- en inspiratiebronnen over nog meer verschillende thema’s die aansluiten bij vragen die leven bij het publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten