Stemsite gesloten

De stemsite werd op 16 november afgesloten.

woensdag 5 november 2014

Nominees Iedereen doet mee



De volgende categorie die we op de wereld los laten is 'Iedereen doet mee'. In deze categorie gaat het erom wie er best in slaagt om interactie met het publiek aan te gaan.Dit kan ook via een toepassing gebeuren die de betrokkenheid van de eindgebruiker aanmoedigt.Maak kennis met de genomineerden!




Dankzij het project “Boekensteun” kan iedereen meehelpen een boekenproject te realiseren: dit kunnen zowel nieuwe boeken als conserveringsprojecten zijn. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Vlaams Fonds voor de Letteren hebben hiermee crowdfunding goed toegepast in de bibliotheek- en documentatiesector. Door niet alleen bibliotheken en erfgoedcentra te betrekken maar ook de mensen thuis, doet werkelijk iedereen mee.


Met het project “Bomb the Bib” wil de Gentse bibliotheek jongeren betrekken bij het realiseren van de nieuwe jeugdbibliotheek in de Waalse Krook. Jongeren kunnen een enquête invullen, naar Bomb the Bib-evenementen komen en zelf ideeën aangeven over wat zij precies willen in hun bibliotheek. Jongeren worden gestimuleerd om na te denken over hun ideale bibliotheek. Dat deze doelgroep zoveel inbreng krijgt, is een ware primeur in de sector.


Tijd voor 80” is een uniek crowdsourcingproject in Vlaanderen, georganiseerd door het Huis van Alijn. Via sociale media gaan ze op zoek naar de kleur, de sfeer en het uitzicht van de jaren ‘80. Een heuse klus, dus doet het Huis van Alijn een beroep op het publiek. Iedereen kan deelnemen door zijn foto’s, verhalen, video’s en dergelijke te delen en te voorzien van hastags, tweets en pins. Zo brengt iedereen samen de jaren ’80 in kaart, een decennium dat dankzij dit project voortleeft op het internet.


Deze website van het Felixarchief toont vier jaar lang hoe Antwerpen de Groote Oorlog heeft doorgemaakt. Aan de hand van dagboekfragmenten, foto’s, affiches en krantenartikels volgen we de vijf hoofdpersonages doorheen de oorlogsjaren. Heel wat bronnen zijn afkomstig van schenkers, die de rode draad van deze “blog” vormen. Iedereen die dat wil, kan zijn oorlogsbronnen nog steeds schenken aan het Felixarchief. Een mooi voorbeeld van hoe mensen samen geschiedenis kunnen schrijven.


Het thema van de Bibliotheekweek was dit jaar “Iedereen Bibliothecaris”. Locus roept iedereen op om de komende zes maanden het heft in eigen handen te nemen en een dag lang bibliothecaris te zijn in de plaatselijke bibliotheek. Iedereen kan deelnemen en als interim-bibliothecaris zijn/haar passie op een leuke, originele manier delen met buurtbewoners en sympathisanten. De bibliotheek wordt op die manier een plaats waar kennis op een boeiende manier gedeeld wordt, voor en door gebruikers.


Verzameldingen zet erfgoed van privépersonen in de kijker, vanuit het oogpunt dat erfgoed niet alleen in musea of andere instellingen te vinden is. Twee dagen in juni stelden archieven, heemkundige kringen, musea en privéverzamelaars in het Waasland hun deuren of huiskamers open om iedereen kennis te laten maken met hun unieke verzamel(d)ingen. Het verhaal gaat verder op de Facebookpagina: daar kan iedereen zijn eigen collectie of lievelingsstukken tonen en erover in gesprek gaan.


Dit project van de Koninklijke Bibliotheek komt er naar aanleiding van ‘SHOCK! 1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?’, een tentoonstelling die de chaotische weken aan het begin van WO I reconstrueert en de rol van media in deze tijden aantoont. Bezoekers krijgen de kans om zelf de voorpagina te maken van een krant uit 1914, de Shockgazet. Ter plaatse maken ze een foto en inleiding, hun voorpagina verschijnt dan op de website van de tentoonstelling. Iedereen kan zo zijn eigen krant en de creaties van anderen bekijken.

Itinera Nova (Stadsarchief Leuven)

Stadsarchief Leuven digitaliseert, samen met een team van vijftig vrijwilligers, al enkele jaren de Leuvense schepenbank (15e eeuw) en stelt die ter beschikking op de Itinera Nova-website. Ook op de Facebookpagina zijn heel wat documenten te bekijken. Dit digitaal archiefproject beschikt nu ook over een elektronische leeromgeving voor die vrijwilligers, die hen ondersteunt bij het ontsluiten van de documenten. Ze leren er op een interactieve manier hoe ze transcripties kunnen maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten