Stemsite gesloten

De stemsite werd op 16 november afgesloten.

zaterdag 1 november 2014

Nominees Mediawijs: mediawijze activiteit voor -18


Hier maken we kennis met de categorie Mediawijs: mediawijze activiteit voor -18. Deze projecten hebben een interessant, boeiend initiatief rond mediawijsheid en/of informatiegeletterdheid voor kinderen of jongeren opgezet. Hier zijn de genomineerden!


Vogels in Nesten – De Bib Leuven


In januari 2013 testte de Bib Leuven het i-Padspel ‘Vogels in Nesten’. Tijdens een zoektocht in het thema van Gedichtendag, gingen klassen via de ‘augmented reality’-app Junaio op zoek naar aanwijzingen in de bib. Bij het inscannen van objecten, bijvoorbeeld een bepaald boek, kregen ze verschillende rebussen, waarmee ze het eerste Oudnederlandse liefdesgedicht 'Hebban olla vogala' moesten samenpuzzelen. Tijdens deze activiteit leerden de scholieren vooral omgaan met nieuwe media en technologie, maar maakten ook kennis met de openbare bibliotheek. 



CoderDojo – Bibliotheek Ieper


De Bib Ieper geeft momenteel een reeks workshops in samenwerking met CoderDojo. Dit is een vrijwilligersbeweging die bijeenkomsten organiseert om in clubverband te leren programmeren. De activiteiten zijn gericht naar kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Ze gaan aan de slag met software en krijgen een kleine cursus programmeren. Ze leren ook zelf websites, games en apps ontwerpen. De deelnemers kunnen hun eigen laptop meebrengen of er eentje lenen: De bib van Ieper koos voor doe-het-zelf-lessen over Scratch, Arduino, Lego en Minecraft. Deze sessies zijn gratis.


Curieuzeneuzen Vraagstaarten Kabinet – Bibliotheek Gent



Curieuzeneuzen krijgen eindelijk hun “daarom! “op hun” waarom? “ op het curieuzeneuzenstaartenkabinet in Bib Gent. Door deze goed onderbouwde workshops voor 8 tot 10-jarigen gaat een wereld vol vragen, maar vooral ook antwoorden voor hun open .
Samen met een expert graven ze naar wijze weetjes in, uit en rond de bib!
Met thema’s zoals klimaat, licht uit, de schrijver en superwereldmol is er voor ieder wat wils. Kleuren, schrijven, experimenteren , discussiëren... Je zult er tal van dingen leren !
Spelletjes, proefjes en quizzen, het is wel duidelijk, dit project wil je niet missen !



In de Bib Geraardsbergen krijgen jongeren de kans om te ontdekken hoe een radioprogramma gemaakt wordt tijdens de Workshops Mediawijs. Door middel van opzoekingswerk, informatieonderzoek en het kritisch bekijken van bronnen en sociale media, gaan de 5de jaars van het secundair aan de slag. Het doel? Een goed radioprogramma voorstellen in slechts een halve dag in samenwerking met Bib Geraardsbergen en het REC radiocentrum.


In de Koninklijke bibliotheek loopt momenteel de tentoonstelling “SHOCK!1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt?", ter herdenking van WOI. In het kader van deze tentoonstelling wordt de workshop ‘Making the news’ georganiseerd, vooral gericht naar scholieren uit het secundair onderwijs. Tijdens de activiteit kiezen de leerlingen een gebeurtenis uit de oorlog die ze grondiger willen bestuderen. Daarna schrijven ze er een krantenartikel over, met bijpassende krantenkop en foto. De artikels van de Digitale Krant kan je ook online terugvinden en zijn zeker een kijkje waard.


Het boek "De bijzondere kinderen van Mevrouw Pergrine" door Ransom Riggs, vormt de aanleiding voor het project rond mediawijsheid in de Bib Nazareth. Net zoals het hoofdpersonage gaan de kinderen verschillende uitdagingen aan door een heleboel informatievaardigheden toe te passen. Gelukkig krijgen ze hierbij hulp van de mediacoach die hun leert hoe met deze massa aan informatie om te gaan en waarom je maar beter die privacy instellingen van Facebook goed instelt.
Niet enkel hun informatievaardigheden worden getest, maar ook hun zin voor initiatief, creativiteit en gevoel voor samenwerken. 

Mediawijze Klasbezoeken - Bibliotheek Waregem


Per groepje van vijf krijgen jongeren de taak om een ontvoering op te lossen bij de Mediawijze Klasbezoeken in de Bib Waregem. Dit gebeurt allemaal aan de hand van tablets. De studenten uit het zesde leerjaar moeten uitzoeken wie het slachtoffer ontvoerd heeft, waarom, hoe, wanneer en zo meer. Zo leren ze spelenderwijs omgaan met de verschillende media en apps en komen ze ondertussen meer over de bibliotheek te weten.

Sm@rtbib - Brusselse bibliotheken


Tijdens de Digitale Week van 2014 kregen jongeren de kans om een ganzenbord te spelen dat hen mediawijzer wou maken. Dat deed het spel door mediawijze vragen te stellen, en de 12 tot 14-jarigen gebruik te laten maken van computers , smartphones en apps bij het beantwoorden van de vragen. Ze konden gratis in klasgroep deelnemen, of gewoon met vrienden.

Taaltwisters - Bibliotheek Sans Souci Elsene


Taaltwisters komen vanaf 17 september samen in de Bib Sans Souci Elsene om aan de hand van rustige activiteiten hun gebruik van het Nederlands te stimuleren. De doelgroep is kinderen van 7 tot 10 jaar, die in het Nederlandstalig onderwijs zitten, maar thuis een andere taal spreken. Gedurende twee uur gaan ze elke woensdag samen knutselen, luisteren naar verhalen, theater spelen en zo veel meer. Dat gebeurt spelenderwijs om hun beheersing van de Nederlandse taal te verbeteren.






2 opmerkingen:

  1. Meer info over bibliotheek Ieper kan je beter vinden via : http://bibliotheekieper.blogspot.be/
    En wij zijn heel erg blij er opnieuw bij te zijn - en dan nog wel tussen al deze mediawijze collega's !!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de nominatie.

    Wil je nog wat uitgebreider info: raadpleeg

    Sm@rtbib op slideshare: http://www.slideshare.net/search/slideshow?searchfrom=header&q=Sm%40rtbib

    Sm@rtbib (inspiratiebundel) op issuu: http://issuu.com/search?q=Sm%40rtbib

    Op de facebookpagina van de Brusselse bibs staan enkele voorbeeldvragen: https://www.facebook.com/BrusselseBibs

    Sm@rtbib op klascement ( handleiding Videopad en Pixlr Express)

    Tot op de uitreiking :) Succes aan allen.

    BeantwoordenVerwijderen